Home

Nieuws

Franse milieubeweging voert schokcampagne tegen landbouw

Parijs – De Franse milieufederatie France Nature Environment voert naar aanleiding van de komende Salon de l’Agriculture een campagne met schokkende affiches tegen intensieve veehouderij, transgene gewassen en andere aspecten van de landbouw.

De campagne zet bij veel landbouworganisaties kwaad bloed, waarbij de organisaties voor varkens- en rundvlees justitie al hebben ingeschakeld.

FNE, waarbij meer dan drieduizend natuurgroepen zijn aangesloten, komt onder meer in geweer tegen de groene algen-plaag op stranden in Bretagne die, zoals algemeen wordt erkend, wordt veroorzaakt door de intensieve veehouderij in de regio. Op een affiche is een klein kind op vakantie in een vieze berg van die giftige algen aan het spelen. Een andere poster laat een transgene maiskolf zien die als pistool in een spelletje Russische roulette tegen iemands hoofd wordt gehouden. ”De toon verandert, dat verrast velen,” stelt woordvoerder Benoît Hartmann van FNE.

De boerenbond FNSEA noemt de campagne ’schokkend, karikaturerend en duidelijk gericht tegen de landbouw’. ”Er zijn andere manieren om de dialoog te openen, de varkenshouderij heeft er genoeg van altijd in de vuurlinie te liggen’, voegt het varkensschap Inaporc daaraan toe. Inaporc heeft samen met de rundvleescollega’s van Interbev aan justitie gevraagd de groene algen-posters te verbieden. Volgens Inaporc gaat het ’om goedkope praatjes die alleen maar tot doel hebben om de aandacht op de FNE te vestigen.’

Of registreer je om te kunnen reageren.