Home

Nieuws

Franse konijnenfokkerij zit in de lappenmand

Parijs – De Franse konijnenfokkerij zit al jaren in de lappenmand. Het aantal fokkers is sinds het begin van deze eeuw gehalveerd tot minder dan 5.000, het aantal moederkonijnen is in tien jaar ingezakt van ruim 1,6 naar nog geen 1,1 miljoen.

In diezelfde periode nam de consumptie van konijnenvlees met zo’n veertig procent af. De laatste maanden lijkt enige opleving zichtbaar maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Een enkel lichtpuntje: de export naar de weinige buitenlandse afnemers zit flink in de lift.

Dat sombere beeld komt naar voren uit een sectoranalyse van de agrarische infodienst Agreste. ’’De economische situatie van de konijnenfokkerij in ons land is delicaat. Ondanks drie jaar geleden gemaakte vrijwillige afspraken om de productie te beperken, blijven vraag en aanbod uit evenwicht.” Agreste tekent daarbij aan dat de commerciële konijnenfokkerij zeker in Europa beperkt blijft tot Frankrijk zelf en voornamelijk haar buurlanden. ’’In andere landen behoort het eten van konijn niet tot de culinaire tradities.”

Maar ook de Fransen zijn niet erg happig. Volgens het rapport ligt de marktpenetratie van konijn rond de tien procent. Dat is wat beter dan paardenvlees dat door slechts vier procent van de Fransen regelmatig wordt gekocht maar een stuk minder dan lam dat met 18 procent veel populairder is. In Frankrijk zelf loopt de consumptie ook voortdurend terug, waarbij de prijs ongetwijfeld een rol speelt. Agreste berekent dat een kilo van dit vlees op dit moment 8,36 euro kost terwijl kip in Frankrijk voor 6,21 euro per kilo wordt verkocht.

Dat beeld vertaalt zich in de slachtcijfer. Tien jaar geleden kwam er ruim 62.500 ton binnenlands konijnenvlees op de Franse markt, nu is dat gedaald naar nog geen 50.000 ton. De producentenprijs is in die tijd met meer dan een dubbeltje gedaald naar rond de 1,53 per kilo. Rond 2005 deed zich wel een opleving voor, onder meer doordat kippenvlees na een uitbraak van vogelpest in ongenade raakte, maar dat is sindsdien weer volledig afgevlakt.

De Franse sector slaagt er echter wel in meer konijnenvlees en bereidingen daarvan aan het buitenland te verkopen. In de laatste tien jaar is de export bijna verdubbeld tot meer dan 6.000 ton.

Een succesverhaal is Italië dat eind jaren negentig nauwelijks Frans konijnenvlees kocht maar nu met 1.800 ton per jaar de grootste klant is. De uitvoer naar Duitsland bleef in die periode stabiel op 1.200 ton terwijl de Belgen van 800 naar 1.160 ton klommen. Andere interessante groeilanden voor de Franse konijnenfokkers zijn Spanje dat met rond de 600 ton zes keer zoveel afneemt als in 1998, de Britten die hun invoer verdubbelden naar 340 ton en ook ons land dat met 250 ton twee-en-een-half keer zoveel Frans konijnenvlees koopt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.