Home

Nieuws 239 x bekeken

ForFarmers beloont vijf innovaties

Lochem – Het Innovatiefonds Farmers for Farmers van voercoöperatie ForFarmers heeft vijf innovaties van veehouders beloond met een prijs.

De hoofdprijs van 5.000 euro gaat naar melkveehouder Daggenvoorde in Lettele. Hij ontwikkelde een systeem van grondbuisventilatie voor zijn ligboxenstal. Het gaat om een ondergronds buizencircuit ventilatielucht op verschillende plekken in de ligboxenstal brengen. Doordat de buizen in het grondwater liggen wordt er ’s zomers koele lucht geventileerd en in de winter warmere lucht. Op die manier kan de melkveehouder het klimaat op een aantal essentiële plekken (onder meer bij de melkrobot) in de stal optimaal houden.

Vier andere prijswinnaars krijgen een prijs van 1.000 euro. Melkveehouder Reurink in Neede ontwikkelde een hulpmiddel voor het vervangen van tepelvoeringen bij de melkrobots.

Melkveehouder Hupkes in Voorst ontwikkelde een aangepaste oversteekplaats voor zijn melkkoeien, zodat ze op ieder moment van de dag vanuit de weide naar de melkrobot kunnen.

Varkenshouder Veenboer in Kootstertille ontwikkelde een verwarmd biggennest met een opstaande rand van 3 centimeter, zodat de zwakkere biggen in het verwarmde nest blijven, maar de vitale biggen toch weg kunnen.

Pluimveehouder Kuipers in Langeveen heeft een strooiselverwijderingssysteem ontwikkeld om het strooisel in volièrestallen automatisch naar de mestbanden te transporteren. Het systeem bespaart hem een hoop handarbeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.