Home

Nieuws

Financiering drijvende kas nog niet waterdicht

Naaldwijk - Het is technisch haalbaar om een 4,5 hectare grote kas te bouwen die drijft in een waterbergingsgebied. Een consortium waar provincie en bedrijven in deelnemen liet uitzoeken of het bedrijfsplan Floating Roses, afkomstig van twee rozentelers, haalbaar is. Tijdens de presentatie van het onderzoek bleek dat de financiering nog niet rond is.

Het plan is om de drijvende kas in de Voorafsche Polder in Lansingerland te ontwikkelen. De drijvende kas draag daarin bij aan de ruimte die nodig is voor waterberging in het gebied. Doel van het plan is om een economisch haalbaar prototype te maken van een drijvend bedrijf.

In 2007 nodigde het consortium Stuurgroep Drijvende Kas ondernemers uit om met goede plannen voor een kas in een waterbergingsgebied te komen. Floating Roses, het plan van rozenkwekers Wim van Kampen uit Nieuwerkerk aan den IJssel en Frank Olieman uit Zevenhuizen werd uitkozen om nader te onderzoeken door TNO.

Hoewel de plannen voor de drijvende kas in Lansingerland uitgebreid zijn uitgewerkt, is de financiering nog niet rond.

De totale kas zou 33 miljoen euro moeten kosten, waarvan 7,8 miljoen alleen al voor de drijfvloer. Hiermee is de drijvende kas bijna twee keer zo duur als een traditionele kas. De rozentelers en de partijen binnen Stuurgroep Drijvende Kas bekijken nog hoe het plan is te betalen. Een optie is dat de telers de kas voor vijftien jaar leasen.

Piepschuim

De drijvende kas wordt gebouwd op een drijvende vloer van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) met daarop een vijftien centimeter dikke laag beton. Daarom komt een traditionele Venlo-kas. Omdat een betonnen bodem geen vocht verdampt, zoals een normale, bodem, zullen sproeiers op de bodem voor extra bevochtiging moeten zorgen. Zakken naast de drijfbodem gaan dienen als wateropvang.

Foto

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.