Home

Nieuws 532 x bekeken

Family Farmers: 12.000 vleesvarkensplaatsen

Deurne – Family Farmers heeft de eerste 12.000 vleesvarkensplaatsen binnen voor het nieuwe concept Pro Farmers.

Dat meldt directeur Robert van Lierop van Family Farmers. Het streven is om minimaal 35.000 vleesvarkensplaatsen onder contract te krijgen.

De deelnemende bedrijven gaan meteen met bedrijfs-all in all out draaien, zo meldt Van Lierop. Binnen het Pro Farmers-concept wordt bedrijfs-all-in-all-out toegepast. De vleesvarkenhouders krijgen een gemiddelde uitbetaalprijs voor de dieren over een langere periode. Daarmee wordt één van de belangrijkste nadelen van bedrijfs-all-in-all-out, het grote prijsrisico, ondervangen.

Van Lierop zegt met verschillende slachterijen in gesprek te zijn over de afzet van de vleesvarkens. ”Er is interesse, maar we willen de zaak goed regelen. We kijken goed naar de wensen van de afnemers, en zij naar die van ons. Het wordt absoluut geen zaterdagavondhandel”, aldus Van Lierop. Hij verwacht dat er uiterlijk eind april duidelijkheid is over de afzet van de vleesvarkens.

Eind vorig jaar maakte Family Farmers ook bekend te gaan stoppen met het ’vast’-concept voor de zeugenhouderij. Binnen dit concept kregen de aangesloten zeugenhouders een vaste prijs voor hun biggen waarbij de zeugen eigendom waren van Family Farmers. Het besluit om te stoppen met dit concept had tot gevolg dat de zeugenhouders hun zeugen moesten terugkopen en een variabele prijs voor de biggen zouden krijgen.

De afgelopen periode zijn in verband met deze veranderingen 4 van de 26 zeugenbedrijven gestopt, meldt Van Lierop. Op de overblijvende 22 bedrijven liggen in totaal 10.000 zeugen. Per 1 januari heeft een Topigs subfokbedrijf met 410 Topigs-zeugen zich aangesloten bij Family Farmers.

Of registreer je om te kunnen reageren.