Home

Nieuws 202 x bekeken

FNV: plukkeurmerk gaat niet ver genoeg

Utrecht – FNV Bondgenoten vindt voorlopige plannen voor een keurmerk voor eerlijk plukken nog niet ver genoeg gaan. De vakbond wil met de handel en teeltpartijen meepraten om het keurmerk op verschillende punten aan te scherpen, zegt FNV-onderhandelaar Gerard Roest.

”We zijn blij met het initiatief, maar dit idee gaat minder ver dan onze aanvankelijke opzet. Er mag nog een tandje bij. Dit keurmerk gaat over Polenconstructies, maar we willen bijvoorbeeld ook dat een keurmerk iets zegt over naleving van arbeidsvoorwaarden voor gewone uitzendkrachten.”

Ook wil FNV dat naast standaardboekcontroles interviews met werknemers worden gehouden. FNV wil daarin een rol spelen, zoals het al doet bij het sociale keurmerk Fair Flowers and Plants voor de sierteelt.

FNV Bongenoten zegt in essentie blij te zijn met het brede keteninitiatief en wil zich er voor inzetten. ”We hopen dat supermarkten zich achter het keurmerk stellen. Als ze dat niet doen, zullen we daar onze leden op wijzen.”

FNV Bondgenoten had vóór dit initiatief intern gesproken over hardere acties om veranderingen af te dwingen. ”We zijn een grote organisatie. Intern hebben we wel gesproken over een productboycot. Wat nu gebeurt in de paddenstoelensector, kan echt niet meer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.