Home

Nieuws 233 x bekeken

FAO waarschuwt voor mondiale voedselcrisis

Rome - De kans op een wereldwijde voedselcrisis is reëel, en wordt steeds groter. Dat heeft de Franse minister van landbouw Bruno Le Maire gezegd tijdens een persconferentie van wereldvoedselorganisatie FAO. FAO-directeur-generaal Jacques Diouf deelt die visie.

Diouf schetste het beeld van een dominospel waarbij de ene steen de ander doet omvallen. Wanneer de wereldprijs stijgt, ontstaat sociale instabiliteit met alle gevolgen van dien voor het landbouwbeleid in verschillende landen.

Frankrijk wil volgens Le Maire op de bijeenkomsten van de G8 en G20 speculatie aanpakken. Het land zit beide toppen tot november voor.

Markten functioneren volgens de dominante liberale economische visie alleen bij volledige informatie, en juist deze ontbreekt: agrarische markten zijn afhankelijk van het weer terwijl de voorraadcijfers incompleet zijn. Momenteel worden voorraadcijfers verzameld door onder andere de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA. Volgens critici zijn de netwerken van grote multinationals als ADM, Bunge en Cargill groter. Deze bedrijven verdienen echter geld met het gebrek aan informatie.

De centrum-rechtse president Nicolas Sarkozy verlegt zijn focus nu ook naar voorraadbeheer en het aan banden leggen van exportrestricties. Sarkozy vroeg volgens Franse media naar de voorraadsituatie nadat Rusland vorig jaar een exportverbod voor granen instelde en de prijs van tarwe steeg.
Frankrijk vindt wat betreft het aanpakken van exportverboden mogelijk bijval van landen die veel voedsel importeren, zoals Japan en Zuid-Korea, als ook de VS. Het tijdelijk stopzetten van de export van voeding is echter volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO toegestaan wanneer de binnenlandse beschikbaarheid van voeding in gevaar komt. Procedures die het tegendeel moeten bewijzen kunnen jaren lopen.
Rusland, India, China maar ook Zuid-Amerikaanse landen zijn echter zeer gesteld op hun autonomie op het gebied van voedsel. Rusland treedt naar verwachting dit jaar toe tot de WTO, en alle 153 lidstaten hebben vetorecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.