Home

Nieuws 209 x bekeken

Export Conference naar China mogelijk in 2012

Zoetermeer – Een Chinese overheidsdelegatie van twee wetenschappers bezoekt in mei Nederland om de perenkolom te inspecteren.

Dat bezoek is nodig om in 2012 voor Conferenceperen markttoegang te krijgen tot China. ”Dan kunnen we wel onze handjes dicht knijpen”, zegt Leo Welschen, secretaris van handelskoepel Frugi Venta. Markttoegang tot China is tot dusver weinig landen gelukt. België slaagde daar dit jaar in.
De Chinese inspecteurs zullen onderzoek doen naar voorkomende ziektes in de peren, waaronder bacterievuur. Zij zullen bezoeken afleggen aan boomkwekers, fruittelers, koelers en sorteerbedrijven, maar zullen ook exporteurs en onderzoekscentrum Randwijk bezoeken. Dat blijkt uit een voorstel voor financiering van het bezoek dat een week zal duren.

Voor het bezoek is in totaal 33.700 euro nodig. Initiatiefnemers NFO en handelskoepel FrugiVenta vragen een bijdrage van 16.100 euro van het Productschap Tuinbouw (PT). ”Dat geld is nodig voor allerlei zaken als begeleiding, huur van een busje en een tolk”, zegt Welschen.

Nederland wil op termijn meer producten naar China uitvoeren, waaronder uien en glasgroente. Daarvoor zijn nog geen stappen genomen, zoals een risico-analyse voor insleep van ziektes.

Of registreer je om te kunnen reageren.