Home

Nieuws

Europese Commissie akkoord met 20 millimeter spleetbreedte

Zwolle - De Europese Commissie (DG Sanco) gaat akkoord met een roosterspleetbreedte van 20 millimeter in varkensstallen in combinatie met dichte vloeren.

Dat meldt Annechien ten Have, van LTO-vakgroep varkenshouderij. Vorig jaar had het toenmalige ministerie van LNV bij de Europese Commissie de vraag neergelegd of de zogenoemde Deense interpretatie van het varkensbesluit geoorloofd was. Tot dan toe was de interpretatie van het ministerie dat de roosters in varkensstallen een spleetbreedte van 18 millimeter moeten hebben. Dit levert in de praktijk zeer veel problemen op, met name in bestaande stallen, waar vaak 20 millimeter is toegepast. Varkenshouders zouden op hoge kosten worden gejaagd om aan de Europese richtlijn te voldoen.

Volgens Ten Have studeert het ministerie van ELI nog op de brief van DG Sanco. Ten Have durft ook nog niet te zeggen wat de eventuele consequenties van de uitspraak van de Commissie zijn voor nieuwbouw van stallen. “Het lijkt verstandig om bij nieuwbouw maar gewoon uit te blijven gaan van 18 millimeter spleetbreedte”, aldus Ten Have.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.