Home

Nieuws 227 x bekeken

Europa zoekt handvatten voor verbod transgene teelt

Brussel - De Europese Commissie heeft een lijst van redenen gepubliceerd, die kan dienen als handvat voor lidstaten die een transgene teelt op hun grondgebied willen beperken of verbieden.

De lijst is gekomen op verzoek van de lidstaten, die verduidelijking willen bij de voorstellen van de Europese Commissie. De Commissie heeft afgelopen zomer een voorstel gelanceerd, dat er op neerkomt dat de Europese Commissie gewassen kan toelaten, maar dat voor lidstaten de mogelijkheid open houdt om op eigen grondgebied beperkingen op te leggen aan de teelt ervan.

De nog vertrouwelijke lijst bevat zeven redenen die lidstaten kunnen aanvoeren: ondermeer om religieuze, filosofische of ethische bezwaren tegen transgene teelten; behoud van de keuze van producenten en consumenten om producten te maken en te kopen zonder genetisch veranderde gewassen; de openbare orde; ruimtelijke ordening; behoud van diversiteit in de landbouw; culturele beleidsdoelen, zoals behoud van traditionele landbouwmethoden; sociale beleidsdoelen zoals plattelandsbeleid in bepaalde gebieden om de bevolking opo peil te houden.

Als lidstaten beperkingen willen opleggen aan de teelt, moeten de regels volgens het document gerechtvaardigd zijn, proportioneel en voor iedereen van toepassing.

Of registreer je om te kunnen reageren.