Home

Nieuws 230 x bekeken

Europa wil meer toezicht op transport nuchtere kalveren

Brussel – Het toezicht op het transport van nuchtere kalveren tussen EU-lidstaten, en dan met name naar Nederland, moet frequenter en beter plaatsvinden.

Dit stelt de Europese controledienst FVO in een rapportage over het veetransport in Nederland.
Het FVO constateert dat Nederland in grote lijnen voldoet aan de Europese eisen. Toch moet Nederland er beter op letten dat geen ongeschikte vrachtwagens worden ingezet en dat goed de hand wordt gehouden aan de maximale vervoerstijden.

Met name gezien het grote aantal nuchtere kalveren dat jaarlijks in Nederland wordt aangevoerd, is het belangrijk dat beter wordt toegezien op het transport van deze dieren, stelt het FVO. Het noemt als voorbeeld de bijna 55.000 nuchtere kalveren die in de eerste helft van 2010 uit Ierland aankwamen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tegenover het  FVO erkend dat deze transporten bij het lossen op de boerderij slechts mondjesmaat worden gecontroleerd. Dat moet beter, stelt het FVO.

Of registreer je om te kunnen reageren.