Home

Nieuws 155 x bekeken

Europa maakt afspraak over tests transgene sporen in voer

Brussel – Sporen van niet-toegelaten transgene gewassen in veevoer hoeven niet te leiden tot het tegenhouden van de grondstof.

Dat heeft het comité voor diervoeders van de Europese Commissie besloten. Volgens de regels blijft de nultolerantie bestaan, maar de detectiegrens is gelegd op 0,1 procent.

Het besluit komt tegemoet aan de wens van onder meer de Nederlandse veevoerindustrie. Met het besluit is in feite overeenstemming bereikt over de manier waarop getest wordt op de aanwezigheid van niet-toegelaten grondstoffen in veevoer.

Eerder kon de subcommissie van het permanent comité voor de volksgezondheid en de diergezondheid van de Europese Commissie het niet eens worden over de detectiegrens.
Greenpeace zegt dat met dit besluit de deur op een kier wordt gezet voor illegale transgene gewassen. ”Als de veiligheid van een transgeen gewas niet in Europa is getest, zou het niet moeten worden toegelaten. Met het invoeren van een tolerantiegrens verliest Europa de controle over haar eigen voedselproductie om de Amerikaanse exporteurs te plezieren”, zegt beleidsadviseur Stefanie Hundsdorfer van Greenpeace.

Het ministerie van landbouw benadrukt dat de nultolerantie wordt gehandhaafd en dat niet-toegelaten grondstoffen nog steeds verboden zijn. De Europese afspraak houdt in dat de verschillende lidstaten nu op dezelfde manier gaan bemonsteren en testen.

Of registreer je om te kunnen reageren.