Home

Nieuws

Elstar blijft populair

Zoetermeer - De afgelopen jaren is de consumptie van de Elstar licht gedaald en in de boomgaarden moest deze appelsoort terrein prijsgeven aan nieuwe zogeheten clubrassen en Conferenceperen.

Toch blijft de Elstar met afstand de meest populaire appelsoort van ons land, blijkt uit een marktonderzoek van het Productschap Tuinbouw.

In de periode van 2000 tot 2007 rukte de elstar op in de boomgaarden. Het areaal groeide van 38 naar 45 procent en de elstar verdrong oudere appelrassen. Daarna daalde het areaal naar 42 procent, omdat de elstar op zijn beurt terrein moest geven aan de nieuwe clubrassen. Volgens het onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Nederlanders de elstar koopt.

"De licht dalende trend in de huishoudelijke consumptie lijkt geen gevolg van een gebrek aan waardering of bekendheid. Een meer waarschijnlijke verklaring is een behoefte aan wat meer afwisseling; afwisseling met andere appelsoorten, waaronder de nieuwe clubrassen, of afwisseling met andere soorten fruit", concludeert het onderzoek.


Of registreer je om te kunnen reageren.