Home

Nieuws

Einde loonwerkbedrijf Van Bakel in VS

Indianapolis – Great Lakes Ag, het loonbedrijf van Willy van Bakel en Dick Maat in de VS, moet de trekkers en landbouwmachines inleveren.

De rechter in de staat Indiana heeft de grootste schuldeiser van het loonbedrijf, PNCEF, in het gelijk gesteld.

PNCEF had een claim ingediend van ruim 4,3 miljoen dollar. PNCEF is eigenaar van bijna alle machines en had in 2007 een master lease-overeenkomst afgesloten met het loonbedrijf. Het gaat om tientallen machines waaronder vele MF-trekkers, maar ook machines van USA Equipment, het merk van de machinelijn van de familie Van Bakel.

In maart 2010 stapte PNCEF naar de rechter omdat er een betalingsachterstand was van circa 890.000 dollar. 1 juni kreeg PNCEF gelijk van de rechter en toestemming de machines terug te halen. 24 juni stuurde PNCEF vrachtwagens naar Great Lakes Ag om de machines op te halen. Diezelfde morgen vroeg Willy van Bakel uitstel van betaling aan (Chapter 11), waardoor alle gerechtelijke procedures automatisch worden geblokkeerd en Great Lakes de machines niet hoefde af te staan.

In augustus werden nieuwe betalingsafspraken gemaakt tussen PNCEF en Great Lakes. Ook die werden niet nagekomen, waarna PNCEF in januari weer naar de rechter stapte en nu in het gelijk is gesteld. Volgens de advocaat van Great Lakes betekent dit het einde van het loonbedrijf omdat PNCEF eigenaar is van vrijwel alle machines. Daardoor kan het loonbedrijf niet functioneren. Ook is reorganisatie, het doel van een Chapter 11, nu onmogelijk.

Great Lakes Ag is deels in handen van Vreba Equipment, de handel in landbouwmachines van de familie Van Bakel en van Dick Maat. Vreba Equipment is, net als Vreba Melkvee (het grootste melkveebedrijf van Nederland), een dochteronderneming van Van Bakel Exploitatiemij. Willy van Bakel is daar in 2009 uitgestapt, maar via het loonbedrijf zouden de problemen in de VS toch gevolgen kunnen hebben voor de bedrijven in Nederland. Rob Boas, advocaat van Van Bakel, zegt dat dit niet het geval is. ”De kwestie zal geen effect hebben voor de in Nederland gevestigde ondernemingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.