Home

Nieuws 180 x bekeken

EU overweegt beperkingen speculanten

Brussel – De Europese Commissie overweegt de posities van speculanten te beperken om sterke stijgingen van de voedselprijzen te voorkomen.

Dat blijkt uit een rapport dat de eurocommissarissen Michel Barnier (interne markt), Dacian Ciolos (landbouw) en Antonio Tajani (industrie) woensdag in Brussel hebben gepresenteerd. Concrete voorstellen doet het dagelijks bestuur van de Europese Unie nog niet; daarvoor is eerst meer onderzoek nodig naar de relatie tussen speculatie en prijsontwikkeling.

Het rapport zou oorspronkelijk vorige week al verschijnen, maar werd op het laatste moment tegengehouden door Frankrijk. Tijdens een persconferentie in Parijs suggereerde president Nicolas Sarkozy dat de Europese Commissie het effect van speculatie bagatelliseerde, of zelfs ontkende. Dat is in de definitieve versie niet het geval, hoewel er volgens de opstellers geen bewijzen zijn voor een oorzakelijk verband.

De drie eurocommissarissen vinden het van belang dat er meer transparantie op de handel in derivaten en voedselvoorraden komt. "Investeringsfondsen hebben veel slagkracht", zegt Ciolos. "En als zij zichzelf aan één zijde van de weegschaal plaatsen, zal dat effect hebben op de markten en prijzen." Ook zei hij dat een gebrek aan inzicht in de handel een mogelijke oorzaak is voor de scherpe prijsschommelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.