Home

Nieuws 201 x bekeken

EP steunt vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea

Straatsburg – Een ruime meerderheid in het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Korea.

Het akkoord, dat voorziet in het schrappen van nagenoeg alle heffingen binnen vijf jaar, kan hierdoor op 1 juli in werking treden.

Het is het eerste handelsakkoord waaraan het Parlement zijn goedkeuring heeft gegeven. Dat is door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon vereist.

Tegelijk met het handelsakkoord stemde het Parlement ook in met een extra veiligheidsclausule, die moet waarborgen dat de Europese industrie niet ontwricht wordt door een sterke toename van de import uit Zuid-Korea. Die vrees leeft vooral bij de Europese auto-industrie.

Eurocommissaris Karel De Gucht (handel) is blij met de goedkeuring door het Parlement. Vooral de sociaal-democraten waren aanvankelijk sceptisch, maar stemden toch in.

Volgens de Commissie kan de handel met Zuid-Korea door het verdrag fors toenemen; sommigen voorspellen een verdubbeling in 20 jaar. Onder andere voor exporteurs van landbouwproducten is de Zuid-Koreaanse markt perspectiefrijk. Het akkoord betekent een besparing van jaarlijks 1,6 miljard euro op de importtarieven voor Europese exporteurs.

De Europese regeringsleiders gingen in september vorig jaar al akkoord met de vrijhandelsafspraken met Zuid-Korea. Wel moeten de lidstaten afzonderlijk het akkoord nog ratificeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.