Home

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

EP: leg speculatie met voedsel aan banden

Straatsburg – Alleen investeerders die een directe relatie hebben met landbouwmarkten mogen nog handel drijven in voedselgrondstoffen. En de Europese autoriteit voor effecten en markten (Eaem) moet meer middelen krijgen om misbruik van marktmacht te voorkomen.

Dat zijn de belangrijkste voorstellen die het Europees Parlement heeft neergelegd in een resolutie over de voedselzekerheid. Deze resolutie werd donderdag aangenomen door het parlement.

Het parlement ziet speculatie met grondstoffen, naast klimaatverandering, als belangrijkste risico voor de voedselzekerheid. De Europese volksvertegenwoordigers roepen de G20, het overleg van de twintig belangrijkste economieën, op om maatregelen tegen speculatie met voedsel te nemen.

In juni beleggen de landbouwministers van de G20 een speciale top in Parijs. Het is voor het eerst dat de G20 een speciale landbouwtop houdt. Het initiatief voor deze landbouwtop is afkomstig van Frankrijk, de huidige voorzitter van de G20. De Fransen zijn felle bestrijders van speculatie met grondstoffen.

De Europese Commissie gelooft niet dat speculatie zo’n grote factor is in de recente stijging van de voedselprijzen. Ze doet nu onderzoek naar de relatie tussen speculatie en prijsvorming.
Het parlement meent verder dat een sterk Europees landbouwbeleid een goede garantie vormt voor de voedselzekerheid. Om al te sterke prijsschommelingen te voorkomen, moet de EU strategische voorraden aanleggen en indien nodig producten in interventie nemen.

Christel Labee

Eén reactie

  • no-profile-image

    Terug naar de tijd van na WO II een landbouw beleid met interventie, prijsbeleid en voedselvoorraden op kosten van de overheid. Waren de oudjes toch nog niet zo gek als de babyboom generatie dacht in hun eindeloze zucht naar geld en markmacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.