Home

Nieuws

Duiven-NCD kan evolueren naar variant voor kippen

Utrecht – Pseudovogelpest-virussen die voorkomen bij duiven kunnen evolueren tot virussen die ook gevaarlijk zijn voor de pluimveesector.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jos Dortmans. Bij duiven wordt regelmatig New Castle Disease (NCD) aangetroffen. Bij deze dieren zijn varianten van het virus gevonden die bij kippen juist geen ziekte veroorzaken. ”Deze duivenvirussen kunnen echter evolueren naar een vorm die kippen wel ziek maakt”, aldus de onderzoeker.

Dortmans onderzocht de aanvalskracht van NCD en ontdekte waarom sommige varianten van de ziekte niet schadelijk zijn voor kippen. Tot nu toe werd aangenomen dat de aanvalskracht van het virus voornamelijk wordt bepaald door het zogenaamde fusie-eiwit, dat zorgt voor het hechten van het virus aan de gastheercel. Tijdens de infectie van de cel wordt dit eiwit gesplitst. Het maakt voor de uiteindelijke virulentie veel uit in welke weefsels en organen het eiwit wordt gesplitst. Daarnaast blijkt dat de virulentie ook wordt bepaald door de efficiëntie waarmee het virus zich vermeerdert in de geïnfecteerde cel. Dit proces speelt een belangrijke rol als duivenvirussen zich aanpassen aan kippen. ”De kennis over deze processen kan in de toekomst helpen voor een eventuele verbetering van het vaccin, aangezien er steeds meer geluiden uit Azië en Oost-Europa komen dat er NCD-uitbraken ontstaan ondanks vaccinatie”, zegt Dortmans over het belang van het onderzoek.

Omdat NCD veelvuldig voorkomt bij duiven is verspreiding naar pluimvee niet ondenkbeeldig. ”Waakzaamheid is geboden”, aldus Dortmans. ”De NCD-typen die de afgelopen jaren zijn gevonden bij duiven in Nederland en België vormen op zich geen bedreiging voor de Nederlandse pluimveestapel mits de pluimveestapel goed gevaccineerd is. Er werden alleen dieren ziek die niet tijdig gevaccineerd waren” zegt Dortmans.

Of registreer je om te kunnen reageren.