Home

Nieuws 219 x bekeken

Duitsland wil maisteelt voor bio-energie beperken

Berlijn - De Duitse regering wil paal en perk stellen aan een te eenzijdige inzet op de maisteelt voor biovergistingsdoeleinden. Zij wil zo tevens een halt toeroepen aan de ’enorme stijging’ van de grondpachtprijzen.

Dat hebben landbouwminister Ilse Aigner en haar collega van milieu Norbert Röttgen aangekondigd. Het doel kan volgens hen worden bereikt door het vergoedingssysteem voor electriciteit uit biovergistingsinstallaties te corrigeren. Die correctie zal worden doorgevoerd bij de binnenkort door de regering te presenteren wijziging van de wet op de vernieuwbare energie.

“In bepaalde regio’s heeft de fors gestegen vraag naar mais als basisgrondstof voor biogasinstallaties tot een overmatige teelt van dit gewas geleid. Het gevolg: de pachtprijzen voor landbouwgrond stijgen enorm, waardoor de concurrentie om het areaal zich verscherpt.
Bovendien kunnen deze monoculturen een negatief effect hebben op het landschappelijke beeld en de soortenrijkdom,” zo lichten de bewindslieden hun beleidsvoornemen toe.

De opzet is om de bedoelde vergoedingen voor electriciteit uit de vergisting vanaf 2012 te verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.