Home

Nieuws 342 x bekeken

Duitse leghennenstapel groeit met ruim 11 procent

Wiesbaden - De Duitse leghennenstapel heeft zich in de loop van vorig jaar deels hersteld. Het aantal kippen in de professionele pluimveehouderij nam ten opzichte van eind 2009 toe met ruim 11 procent naar 30 miljoen. Het niveau van 2008 en daarvoor (rond de 32 miljoen leghennen) is echter nog niet bereikt.

De stalcapaciteit bleef met 36,7 miljoen leghennenplaatsen tevens nog 1,7 procent achter bij die van een jaar geleden.

Dat blijkt uit de nieuwe telling die het Statistische Bundesamt dinsdag heeft gepubliceerd. De resultaten geven voor het eerst de situatie aan zoals die is ontstaan na het per 2010 van kracht geworden verbod op gangbare kooien, ofwel legbatterijen. De wel toegestane kleine groepskooien blijken binnen het totale aantal stalplaatsen een aandeel te hebben bereikt van 16 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het aandeel dat de legbatterijen hadden.

In 2007 bijvoorbeeld was het nog ruim 67 procent. Van de 30 miljoen hennen zijn er momenteel nog geen 5 miljoen ondergebracht in kooien.

Het favoriete alternatief voor de gangbare legbatterij is de scharrelhouderij, stellen de statistici vast. Het aandeel van de scharrelhouderij gerekend naar het aantal stalplaatsen in de huisvestingscapaciteit is nu bijna 63 procent.

De leghennenstapel in scharrelsystemen omvat 19 miljoen dieren. Dat is een plus van ruim 42 procent ten opzichte van 2009. De leghennenstapel in scharrelsystemen met een uitloop naar buiten (‘Freiland’-houderij) groeide met 10,5 procent naar 4,3 miljoen dieren. De biologische leghennenstapel leverde daarentegen 7,4 procent in en belandde daarmee onder de 2 miljoen dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.