Home

Nieuws 243 x bekeken

Duitse consument verkiest fijne smaaktomaat

De Lier – Duitse consumenten willen het liefst smaakvolle fijne of middelgrote trostomaten, terwijl in Nederland steeds meer de focus komt op grove trostomaten.Dat blijkt uit onderzoek van Rijk Zwaan. In het blad Seeds & Services van de zaadleverancier stelt Robert Weyers, directeur van handelsbedrijf Weyers uit Venlo, dat een gevaar ontstaat op de markt, als de vraag niet goed aansluit bij de markt. ”In supermarkten zien we steeds meer tomaten van 150 tot 160 gram. En dat terwijl, los van de vaak lagere brixwaarde, grove tomaten per definitie minder smaken.”

Uit het onderzoek van Rijk Zwaan blijkt dat 85 procent van de Duitsers de voorkeur geeft aan fijne of middelgrote trostomaten. Ruim 7 procent van 500 ondervraagde Duitse consumenten kiest voor een grove trostomaat.

Het areaal grove trostomaten is sinds 2002 gestegen van 225 naar 450 hectare, mede ingegeven door een hogere productie per vierkante meter. Het areaal middel en fijne trostomaten is in die periode gestegen van 300 naar 420 hectare.

Volgens Weyers zou een aparte prijsnotering voor smaaktomaten moeten ontstaan. Op korte termijn is de enige oplossing dat telers en handelsbedrijven gezamenlijk keuzes maken voor smaakrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.