Home

Nieuws 175 x bekeken 8 reacties

Duijzer: Utrechtse landbouw moet sneller ontwikkelen

Utrecht - De Utrechtse land- en tuinbouw moet zich sneller ontwikkelen. Dat vindt Dirk Duijzer, directeur van de Rabobank.

"De Utrechtse land- en tuinbouw loopt achter ten opzichte van de sector in de rest van Nederland. Met name in de varkens- en pluimveehouderij. Daar is het wel factor twee", aldus Duijzer op de Dag van LTO Noord in Utrecht.

De oorzaak hiervan ligt volgens Duijzer bij de moeilijke omstandigheden voor de sector in Utrecht, maar ook bij de aard en de cultuur van de ondernemers. "Utrechtse boeren en tuinders zijn voorzichtiger met financieren dan ondernemers in de rest van Nederland", aldus Duijzer.

Voorzitter Henk Veldhuizen van LTO Noord Utrecht erkend dat de land- en tuinbouw in Utrecht achter loopt. "Dat ligt deels aan de omstandigheden in Utrecht. Het is dicht bevolkt en er zijn veel wegen en waterlopen waardoor de structuur niet optimaal is voor land- en tuinbouw. Slechts 30 procent van de agrarische bedrijven heeft geen overlast van claims die op hun bedrijven liggen", aldus Veldhuizen.

Duijzer stelt vast dat de verhoudingen tussen de landbouw en de omgeving in Utrecht daarentegen beter zijn dan in de meeste andere provincies. Veel bedrijven spelen hier op in met verbreding. "Hierin loopt Utrecht voorop. Verbreding van de bedrijven is een oplossing, maar niet dé oplossing. Hoewel het segment groeit, is het niet het hoofdsegment voor de land- en tuinbouw in Nederland." Duijzer voorziet dat de helft van de Utrechtse melkveebedrijven stopt voor 2020. "Dat zal tot een rustige opschaling van de andere bedrijven leiden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Met die 'rustige opschaling' bedoeld die Rabokneus dus de omvorming van melkveehouderijen naar bio-industrie. Ze motten zo'n knakker van de Domtoren af keilen!

 • no-profile-image

  Heel de landbouw moet sneller ontwikkelen. De varkens bedrijven voorop maar, er is niks makkelijker als bank om dit te roepen en niks voor de sector te doen. Ik heb een positieve aanvraag liggen en ze doen er niks mee. Motivatie van de RABO we vinden de taak stelling te hoog en de behaalde voerwinsten van de laatste jaren uit de mesterij zijn iets onder niveau. Ja gek he. Ze laten het mooi over aan de boer. Oftewel VERREK MAAR.

 • no-profile-image

  boeren moeten beter betaald krijgen.Dat de helft
  stopt voor 2020 is niet uit weelde maar armoe, Geeft aan hoe ver de rabo van de boer afstaat.

 • no-profile-image

  Mee eens Hamstra. Bij de Rabo weten ze denk ik niet dat de Utrechtse agrisector voor driekwart uit melkveehouderijen bestaat en dat die bijkans allemaal in landschappelijk beschermde veenweidegebieden en in het Eemland leggen. Daar valt helegaar niks op te schalen tot megavarkens- of kippenstallen. En ook al niet in het Krommerijn- en Langbroekergebied. Blijft over de Gelderse Vallei, maar daar stikt het vanzelf al van die bio-industrie en is het beleid juist om die te verminderen Die Duyzer lult gewoon uit zijn Van Gilspak, maar heb d'r de ballen vestand van.

 • no-profile-image

  Dat de helft stopt voor 2020 heeft volgens mij weinig te maken met weelde of armoe maar is meer een demografisch probleem. Het fenomeen wordt alleen maar versterkt doordat sommige elementen van ons politieke landschap, waarin een paar wolle geite sokken types rond lopen te bléren (zoals ons alom gewaardeerde pampervervangert Jan) dat het allemaal biologisch moet en dat men er maar een campinkje of een kaasmakerij ernaast moet beginnen. Vind je het gek dat je op deze bedrijven geen opvolgers meer vindt?

 • no-profile-image

  Beste ,Down under in brabant . Vandaar dat er in brabant zoveel onverkoopbare boerderijen te koop staan, En alle familie bedrijven naar de kloten gaan. Met subsidies de wereld markt verzieken. zodat de derde wereld nooit een kans krijgt. Meer en meer die tijd is geweest. Het is nu groeien over de rug van de buurman.

 • no-profile-image

  Beste ,Down under in brabant . Vandaar dat er in brabant zoveel onverkoopbare boerderijen te koop staan, En alle familie bedrijven naar de kloten gaan. Met subsidies de wereld markt verzieken. zodat de derde wereld nooit een kans krijgt. Meer en meer die tijd is geweest. Het is nu groeien over de rug van de buurman.

 • no-profile-image

  Down Under, laatst noemde ik je al een Brabantse Onderbroek, nou trek ik daar ook nog twee afgedragen geitenwollen stinksokken van een plaatselijke varkensmester overheen. Jij weet vanzelf helegaar niks van de melkveehouders in het Utrechtse veenweidegebied dus bemoei jij je nou maar met jullie ellendige stinkschuren en met de Mestbank uit Gemert die half Europa onder de varkensdrek heb gewerkt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.