Home

Nieuws 283 x bekeken

Discussie over toekomst GMO laait opnieuw op

Doetinchem – ZLTO en afzetorganisaties staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over de toekomst van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) na 2013.

Volgens ZLTO heeft de koepel voor afzetorganisaties DPA aan leden gecommuniceerd dat ZLTO de GMO wil afschaffen. Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is dat niet juist. De discussie gaat om de voorwaarden voor GMO-erkenning. ZLTO vindt dat ook vrije telers GMO-geld moet kunnen krijgen. Nu is dat alleen voorbehouden aan leden van erkende telersverenigingen.

Volgens DPA-secretaris Ad Klaassen betekent dat feitelijk een einde van het GMO-stelsel. ”Als je dat zegt, ontvalt de basis onder GMO. Het is juist het doel van GMO om samen te werken in een producentenorganisatie.”

In het persbericht van ZLTO stelt Huijbers dat ook vakgroepen dit standpunt onderschrijven. LTO Noord Glaskracht is zover nog niet. Volgens directeur Dick Hylkema wil LTO Glaskracht vooral dat telers straks makkelijker over kunnen stappen tussen telersverenigingen. GMO-regels bemoeilijken dat. Bekend is wel dat de NFO op de ZLTO-lijn zit.

ZLTO vindt dat de GMO groenten en fruit in samenhang met andere Europese instrumenten, zoals het Plattelands Ontwikkelings Plan (POP) bekeken moet worden.

Klaassen vindt het standpunt van ZLTO verrassend. ”Europees Commissaris Ciolos heeft juist aan de Belgische veilingen laten weten dat GMO in grote lijnen blijft bestaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.