Home

Nieuws

Dijkhuizen: verboden lossen niets op

Wageningen – Wanneer de intensieve veehouderij in Nederland krimpt of verboden wordt, is dit niet alleen slecht voor de betrokken boeren, maar ook voor de economie en de dieren zelf.

Dat schrijft bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen Universiteit in een brief aan het Financieele Dagblad.

Volgens Dijkhuizen neigt Nederland ertoe het eigen straatje en geweten schoon te vegen, waarbij het grotere beeld uit het zicht wordt verloren. Als voorbeeld haalt Dijkhuizen de nertsenfokkerij aan. Deze wordt verboden, maar hierdoor neemt de vraag naar nerstenbont niet af, aldus Dijkhuizen.
De productie wordt verplaatst naar het buitenland waar men het mogelijk helemaal niet zo nauw neemt met bijvoorbeeld dierenwelzijn. Als voorbeelden noemt Dijkhuizen Polen en China waar het dierenwelzijnsniveau ’heel ver beneden Amsterdams peil’ zou zijn. Dijkhuizen pleit ervoor niet af te schaffen of verplicht te krimpen, maar te hervormen; niet alleen in Nederland, maar ook erbuiten.

De bestuurder ziet mogelijkheden door samenwerking van universiteiten met bedrijfsleven en overheid. Wageningen Universiteit zelf sloot onlangs een samenwerkingsverband met universiteiten in China, Brazilië, de VS, Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.