Home

Nieuws

Denkavit maakt winstsprong in 2009

Voorthuizen – Veevoerbedrijf en contractgever in de vleeskalverhouderij Denkavit heeft over 2009 een winstsprong gemaakt. Het nettoresultaat uit de bedrijfsactiviteiten ging omhoog van ruim 10 miljoen in 2008 naar bijna 28 miljoen euro het jaar daarop.

Dit blijkt uit bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde stukken.

De netto-omzet van het bedrijf steeg van bijna 428 miljoen naar ruim 436 miljoen euro. Omdat echter niet hoefde te worden afgeschreven op voorraden, het bedrijf gunstiger uitkwam met grond- en hulpstoffen en de bedrijfsopbrengsten stegen, ging het nettoresultaat in 2009 veel harder omhoog dan de omzet.

Net als andere ondernemingen die opfokmelk produceren en actief zijn in de vleeskalversector, profiteerde Denkavit van de lage zuivelprijzen in dat jaar. Over 2010 zijn de zuivelprijzen weer aangetrokken en de laatste maanden bereiken ze piekniveaus. Voor de kalfsvleesproducenten zijn dat lastiger tijden, omdat hun resultaat altijd sterk afhankelijk is van de grondstofprijzen. Ze moeten voor de kalveropfok grote hoeveelheden wei(poeder), magere melkpoeder en vetten aankopen.

Bij Denkavit steeg in 2009 vooral de omzet binnen Europa. Frankrijk is voor het bedrijf de belangrijkste markt en die ontwikkelt zich nog steeds voorspoedig. De omzet buiten Europa daalde.
Dankzij het goede boekjaar steeg het eigen vermogen van ruim 108 miljoen euro eind 2008 naar ruim 133 miljoen eind 2009. Kalfsvleesbedrijven moeten vanwege de sterk wisselende markten altijd hoge buffers aanhouden. Ook houden ze extra reserves aan voor dierziekte-risico’s, zoals de MKZ-uitbraak in 2001.

Of registreer je om te kunnen reageren.