Home

Nieuws 158 x bekeken 1 reactie

Den Haag kijkt naar alternatief voor productschappen

Den Haag – Er komt een onderzoek naar nut en noodzaak van de huidige taken van de product- en bedrijfsschappen, en of die op een andere manier kunnen worden uitgevoerd.

Dat onderzoek moet over een half jaar klaar zijn.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is genegen dit verzoek van VVD, CDA en PVV in te willigen, bleek vandaag in een Kamerdebat. De Kamer besloot daarmee nog niet om de schappen af te schaffen, hoewel daar wel een meerderheid voor bestaat.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot, één van de grootste voorvechters van het opheffen van de schappen, voegde zich naar de wens van coalitiepartner CDA, dat wel bestaansrecht voor de schappen ziet. Dit tot groot ongenoegen van SP en D66, die aansturen op het einde van de schappen, of althans het verplichte karakter ervan. Ook de PVV en GroenLinks zijn in beginsel voor opheffing.
De coalitiepartijen willen dat er eerst een oplossing komt voor de medebewindstaken (bijvoorbeeld het uitkeren van EU-steun) en het Diergezondheidsfonds. Deze taken zullen toch moeten worden uitgevoerd, redeneren ze.

Kamp antwoordde dat hij de evaluatie van de schappen naar voren wil halen, van 1 april 2012 naar 1 september dit jaar. Dan kan ook de uitvoering van de taken tegen het licht worden gehouden.

De Kamer wil op 1 september ook het draagvlakonderzoek onder ondernemers klaar hebben, maar daar wil Kamp niet aan; volgens hem is de tijd daarvoor te kort, omdat besluitvorming rond dit onderzoek nog niet is afgerond. Kamp wil de draagvlaktoets nu opschorten, omdat de kans bestaat dat de Kamer in september alsnog besluit tot afschaffing van de schappen; in dat geval zou de toets weggegooid geld zijn.

De Kamer stemt donderdag over de bij het debat ingediende moties.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat Boer Koekoek dit niet meer mag meemaken. na 50 jaar komt de overheid zover, dat ze gaan onderzoeken of mensen als Boer Koekoek dan toch gelijk hadden met hun idde van Landbouwschap en Productschappen weg er mee, ze kosten veel geld en ze zijn niet in staat hun financiele voordeel aan te tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.