Home

Nieuws 232 x bekeken

Copa-Cogeca: boeren failliet zonder GMO-regelgeving

Brussel - Copa-Cogeca roept EU-lidstaten op om nieuwe en minder strenge regels te maken voor de aanwezigheid van kleine hoeveelheden genetisch gemodificeerde gewassen in veevoer.

In plaats van de nultolerantie mag wat de belangenbehartiger voor boeren en coöperaties betreft veevoer voor 0,1 procent bestaan uit nog niet in de EU toegelaten varianten.

De huidige regels zijn volgens Copa-Cogeca niet vol te houden, omdat in de VS en Zuid-Amerika de arealen genetisch gemodificeerde gewassen verder toenemen. Het wordt zodoende steeds lastiger en duurder nog niet toegelaten varianten buiten de deur te houden. Copa-Cogeca denkt dat zonder aanpassing van de regels boeren in de EU honderden miljoenen euro’s meer kwijt zullen zijn aan veevoer.

Voor een aantal van hen, Copa-Cogeca noemt geen specifiek aantal, betekent het een faillissement. Vooral de varkenssector heeft volgens de organisatie te lijden onder hoge veevoerprijzen en lage opbrengsten. In de EU maakt veevoer 50 tot 65 procent van de totale kosten uit. Secretaris-generaal van Copa-Cogeca Pekka Pesonen noemt 0,1 procent een “praktische grens in een tijd wanneer de meeste EU-producenten financiële verliezen lijden.”

De veevoerindustrie is volgens Copa-Cogeca voor meer dan 80 procent afhankelijk van de invoer van plantaardige eiwitten. De EU importeert met name veevoeringrediënten uit de VS, Canada, Argentinië en Brazilië. In Argentinië is vrijwel de gehele graanteelt genetisch gemodificeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.