Home

Nieuws

'Controle telersvereniging leveringsplicht op één lijn'

Zoetermeer - De aanscherping van controles van telersverenigingen van groente en fruit op leveringsplicht maakt een einde aan bestaande verschillen tussen verenigingen.

Dat zegt Albert Wassink, beleidsmedewerker Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) van het Productschap Tuinbouw (PT) in een toelichting. “We controleerden telersverenigingen al wel op hun beleid voor leveringsplicht, maar er komt nu meer uniformiteit in.”

Het PT heeft op instigatie van de Europese Commissie nieuwe eisen voor telersverenigingen ingebracht, zoals een verplichte accountantsverklaring bij een steekproef van telers.

Telersverenigingen moeten die accountantsverklaringen gericht inzetten, blijkt uit de circulaire van het Productschap Tuinbouw (PT). Telers die geen opgave deden over de productomzet krijgen standaard een accountant op bezoek en ook leden waarvan eerder is vastgesteld dat deze buiten de veiling omzetten. De steekproef geldt per productgroep.

Voor het Productschap Tuinbouw is GMO een lastig onderwerp. Oud-voorzitter Tjibbe Joustra zei vorige week in tegen agd.media dat het lastig uit te leggen is aan telers dat GMO-eisen verscherpt worden. “Het was lastig uit te leggen waarom de naleving van GMO-regeltjes is aangescherpt, maar bij fouten zijn financiële consequenties fors.” Nederland hoort in maart of en hoeveel onjuist toegekende GMO-gelden worden teruggevraagd.

Afgelopen week had het PT opnieuw Brusselse inspecteurs over de vloer voor GMO-onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.