Home

Nieuws 267 x bekeken

'Controle China op boktor is ondermaats'

Brussel – De Chinese autoriteiten controleren partijen planten, bedoeld voor de export naar de EU, onvoldoende op aanwezigheid van de schadelijke Oost-Aziatische boktor.

Dat heeft de FVO, de inspectiedienst van de Europese Commissie, vastgesteld op grond van een bezoek aan China, in september 2010. De Oost-Aziatische boktor is zeer schadelijk voor bomen en struiken.

De FVO constateert dat China weliswaar maatregelen heeft genomen, maar dat die niet in lijn zijn met de Europese eisen. Zo worden kwekerijen niet twee jaar lang uitgesloten van de export na de vondst van een boktor, worden voorafgaand aan de export geen preventieve controles op de boktor uitgevoerd en wordt de ontdekking van uitvlieggaten niet beschouwd als ’besmetting’.

Voorts stelt de FVO vast dat de maatregelen, die de Chinese overheid neemt tegen valsheid in geschrifte of het anderszins niet naleven van de regels, geen afschrikwekkend effect hebben.
In mei vorig jaar besloot de EU tot een importverbod van esdoorns uit China, dat van kracht is tot 30 april 2012. Esdoorns zijn een belangrijke waardplant van de Oost-Aziatische boktor.
Aanleiding voor het verbod vormde de herhaaldelijke vondst van boktorren in importpartijen uit China, met name in Italië en Nederland. Vorig jaar werden nog boktorren gevonden in Hoofddorp en Almere.

De boomteelt rond Boskoop werd eind 2009, begin 2010 opgeschrikt door de vondst van een Oost-Aziatische boktor. Binnen een straal van 100 meter werden toen bomen en struiken geruimd.

Tevens werd voor vier jaar een bufferzone ingesteld, 2 kilometer rond de vondst. Bedrijven in die zone hebben een plantenpaspoort of exportcertificaat nodig als ze waardplanten van de boktor willen afvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.