Home

Nieuws 234 x bekeken

’Concentratie aluminium Moerdijk niet schadelijk’

Moerdijk – De aangetroffen concentraties aluminium die gevonden zijn in de bodem rond Moerdijk zijn niet veel hoger dan gebruikelijk, laat het Aluminium Centrum weten.

De branche-organisatie voor aluminiumproducenten nam vrijdagavond 28 januari direct contact op met de NOS om te reageren op de resultaten die de omroep wereldkundig maakte, naar aanleiding van een uitgebreid bodemonderzoek.

Daaruit zou zijn gebleken dat verhoogde concentraties aluminium zijn aangetroffen in de bodem in het gebied ten noorden van Moerdijk. Aluminium zou volgens het bericht schadelijk kunnen zijn als het in de voedselketen terechtkomt.

Maar volgens een woordvoerder van het Aluminium Centrum kan dat feit niet hard gemaakt worden. ”We hebben dat bericht gelijk ontkracht.” Ook het RIVM liet al snel weten dat de aangetroffen waarden niet abnormaal zijn voor kleigrond.

Aluminium is een veelvoorkomend metaal in de aardkorst en kan op verschillende locaties in verhoogde waarden worden aangetroffen.

Ook de koppeling van verhoogde aluminiumwaarden met de brand in Moerdijk zou niet hard gemaakt kunnen worden. ”Daar heeft de NOS een flater mee geslagen”, aldus het commentaar van het Aluminium Centrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.