Home

Nieuws 246 x bekeken

Chinese export planten niet goed gecontroleerd

Brussel – De Chinese export van planten wordt niet afdoende gecontroleerd op ziekten en insecten en levert daarom een gevaar op voor de plantgezondheid in de EU.

Dat blijkt uit een inspectieronde van de Europese Commissie. In het jaar 2009 kwamen inspecteurs tot exact dezelfde conclusie.

Specialisten van het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumenten bezocht China van 15 tot 21 september. Daarbij stond de Oost-Aziatische boktor centraal. De normen en werkwijze van de Chinese inspectiedienst zijn volgens de rapporteurs niet veranderd. Dat betekent dat nog altijd niet regulier direct rond de teeltbedrijven wordt gecontroleerd.

Planten met bestemming EU worden in een later stadium voor ze op transport gaan wel geregistreerd en geïnspecteerd. Het steekt de Europese Commissie dat in China de maatregelen bij frauderende bedrijven beperkt zijn.

Eind 2009 werd de Oost-Aziatische boktor aangetroffen in een boom in Boskoop. Wekenlang was onzeker of Nederland de commerciële teelt van bomen door kon zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.