Home

Nieuws 195 x bekeken

Chemie-Pack ontkent weigering sanering

Moerdijk - Het is nog allerminst zeker of Chemie-Pack in Moerdijk verantwoordelijk is voor de kosten van het opruimen van het vervuilde bluswater rond het eigen bedrijfsterrein.

Dat stelde het bedrijf donderdag in een reactie op de kritiek van Waterschap Brabantse Delta dat Chemie-Pack weigert de vervuiling aan te pakken.

“Het heeft niets te maken met onwil”, zegt een woordvoerder. “Je zou het weigering kunnen noemen, maar wat ons betreft is het een onmogelijkheid. Chemie-Pack kan niet zomaar toezeggen: dat doen wij even. De discussie waar het om gaat, is wie verantwoordelijk is voor het opruimen van het gebied om ons terrein. Dat is een discussie tussen het waterschap, Chemie-Pack en de verzekeraars.”

De kosten van het ruimen en reinigen van het bluswater schat Brabantse Delta op tussen de 10 en 16 miljoen euro. Het waterschap wil de kosten daarvoor verhalen op Chemie-Pack. In een verklaring stelde Brabantse Delta deze week dat het Chemie-Pack meerdere keren heeft verzocht het bluswater en vervuilde omliggende sloten te reinigen.

Uit metingen bleek dat het bluswater en sloten sterk vervuild waren. Om verdere vervuiling te voorkomen, verwijderde het waterschap direct na de brand het bluswater en ander vervuild water uit sloten en riolering. Ook werden slootbodems schoongeschraapt. Het vervuilde water is opgeslagen en wordt verwerkt door een gespecialiseerd bedrijf.

Dat Chemie-Pack vooralsnog geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de schoonmaakkosten, boezemt de Tweede Kamer en LTO weinig vertrouwen in voor wat betreft de schade-afwikkeling met boeren en tuinders. De voltallige oppositie is dan ook voorstander van een overheidsfonds. Staatssecretaris Henk Bleker vergadert hier vrijdag over met het kabinet. Maandag stuurt hij zijn visie op een eventuele schaderegeling naar de Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.