Home

Nieuws

Capelle aan den IJssel krijgt 'dierenpolitie'

Capelle aan de IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel begint als eerste gemeente in Nederland met een ‘dierenpolitie’. Als de proef een succes wordt, overweegt de rijksoverheid die landelijk in te voeren.

Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Een jaar lang worden twee gemeenteambtenaren aangesteld als buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Zij kunnen dan als dierentoezichthouder optreden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren.

"Dit is een geweldig begin voor de animal cops die het kabinet in het leven wil roepen’’, zegt wethouder dierenwelzijn Joost Eerdmans. "In Nederland heb je duizenden bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s). Het zou zeer efficiënt en effectief zijn als je die mensen een cursus geeft om ook dierentoezichthouder te worden. Dan heb je direct een leger aan animal cops.’’

Voor zo ver Eerdmans weet, behoren zijn twee opsporingsambtenaren niet tot het PVV-initiatief in de kabinetsplannen. Hij zegt dan ook benieuwd te zijn wat staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie komt vertellen. Bleker overhandigt dinsdag 15 februari in Capelle aan den IJssel het convenant van de eenjarige proef. Dan gaan de twee dierentoezichthouders officieel op pad.

De dierentoezichthouders zijn een initiatief van Eerdmans zelf. Hij zegt nogal begaan te zijn met het dierenwelzijn. "Als je dat dan in je portefeuille hebt, moet je er ook wat mee doen. Acht gemeenten hebben al belangstelling getoond’’, aldus Eerdmans.

Omdat de Nederlandse gemeenten bij elkaar duizenden bijzondere opsporingsambtenaren hebben, vindt hij het opzetten van animal cops eigenlijk niet nodig. "Onze handhavers kennen deze stad van haver tot gort. Dan ga je ze toch niet landelijk laten aansturen door het Korps landelijke politiediensten (KLPD)?''

Bovendien kunnen ze naast dierenleed, ook voor allerlei andere zaken worden ingezet. Eerdmans noemt parkeeroverlast, hangjeugd, graffiti en andere vormen van overlast. Hij gelooft niet dat ze zich dan te veel gaan richten op allerhande zaken en niet meer de hoofdtaak: dierenleed. "Mensen kunnen zaken doorgeven via onze handhavingslijn en de toezichthouders lopen ook gewoon langs weilanden enzo.''

Of registreer je om te kunnen reageren.