Home

Nieuws 261 x bekeken

Campylobacter verandert snel

Utrecht – De ziekteverwekker Campylobacter jejuni is in staat zich heel snel aan te passen, waardoor die onder meer ongevoelig wordt voor antibiotica. Dat is gebleken uit onderzoek van Andries van Mourik, die op 22 februari promoveert aan de Universiteit van Utrecht.

Van Mourik keek naar de overlevingsstrategieën van de bacterie, die ondermeer in kip voorkomt en veroorzaker is van een groot aantal besmettingen bij de mens.

Bij het onderzoek van Van Mourik bleek dat campylobacter van gedaante kan veranderen, waardoor het afweermechanisme van de mens de ziekteverwekker niet meer herkent. De bacterie heeft een bijzondere vorm van energievoorziening, waarbij gebruik gemaakt wordt van een eiwittransportsysteem dat specifiek is voor campylobacter.

Volgens Van Mourik kan de bestrijding van campylobacter mogelijk worden toegespitst op de aanpassingstechnieken van de bacterie. De wetenschap is echter nog niet zo ver dat er concrete handvatten zijn om de bacterie daarop aan te pakken, aldus de onderzoeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.