Home

Nieuws

CVI: Afrikaanse Varkenspest is serieuze bedreiging

Den-Haag / Lelystad – Het ministerie van landbouw stelt geen extra maatregelen in na de vondst van Afrikaanse Varkenspest in Kalinigrad (Konigsberg). “Rusland behoort tot de derde landen dus voor het gebied geldt al een dubbel reiniging en ontsmetting”, aldus een woordvoerder van ELI.

De laatste zes weken zijn er geen dieren vanuit het gebied naar Nederland vervoerd. Voor Polen, dat tien kilometer vanaf de infectiehaard ligt, gelden eveneens geen aanvullende maatregelen. “We houden de situatie wel goed in de gaten.”

De verspreiding van Afrikaanse Varkenspest in Rusland is volgens directeur André Bianchi van Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR een serieuze bedreiging voor de varkenssector. ”Het grote verschil met Afrikaanse Varkenspest ten opzichte van bijvoorbeeld Klassieke Varkenspest of MKZ is dat er geen werkzaam vaccin beschikbaar is tegen Afrikaanse Varkenspest. De ziekte kan alleen bestreden worden met hygiënemaatregelen en het ruimen van dieren”, aldus Bianchi. ”We staan dus veel zwakker tegenover Afrikaanse Varkenspest.”

Het grootste risico voor verspreiding naar Europa is volgens Bianchi eventuele varkensvleesproducten die hier terecht komen. ”Het is van groot belang dat de hygiënemaatregelen goed worden nageleefd en dat iedereen alert is op de ziekte.” In Nederland worden jaarlijks ook enkele tests gedaan op Afrikaanse Varkenspest. ”Wanneer de symptomen lijken op varkenspest, maar het blijkt geen klassieke varkenspest, dan testen we de dieren op Afrikaanse varkenspest. De ziekteverschijnselen komen sterk overeen”, aldus Bianchi.

Diergeneesmiddelenfabrikanten werken al jaren aan een vaccin tegen het voor varkens dodelijke virus, maar het is nog niet gelukt. ”Het blijkt heel moeilijk om een effectief vaccin te maken”, aldus Bianchi. Hij kan zich goed voorstellen dat de Nederlandse varkenshouderij en de overheid zich zorgen maken over de verspreiding van het virus.”

Of registreer je om te kunnen reageren.