Home

Nieuws

CO2-model tuinbouw moet standaard worden in wereld

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) zet een nieuwe stap om het Nederlandse berekeningsmodel voor CO2-uitstoot (CO2-footprint) voor de (glas)tuinbouw tot internationale standaard te maken. Het PT gaat samenwerken met het Britse Soil & More.

Deze Britse certificeringsorganisatie neemt plaats in de expertgroep van het Nederlandse tuinbouwprotocol voor CO2-berekening. Dat moet de kans vergroten dat het tuinbouwprotocol in juli een officiële erkenning krijgt van de internationaal toonaangevende standaard PAS 2050.

Het PT overlegt ook met teeltvertegenwoordigers van andere Europese landen om de berekening van uitstoot van CO2 in de tuinbouw breed gedragen te krijgen. Nederland heeft zich hard gemaakt om de electriciteitsproductie via WKK’s in het model opgenomen te krijgen. Zonder die correctie is de CO2-waarde van Nederlands product relatief ongunstig.

Daar moet nog over gesproken worden, maar volgens het PT is er weinig weerstand tegen. ”Dat is een cruciaal punt voor Nederland, maar we staan ook open voor punten uit Duitsland en Spanje, omdat de productie in kassen daar net anders is. Het is niet de bedoeling dat het Nederlandse tuinbouwprotocol Nederland bevoordeeld”, zegt een PT-woordvoerder.

Door het Nederlandse protocol internationaal tot standaard te verheffen, wil het PT voorkomen dat Nederlandse telers in verschillende landen met verschillende standaarden te maken krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.