Home

Nieuws 188 x bekeken

CDA en VVD Gelderland willen bouwblokken open voor energieproductie

Arnhem – CDA Gelderland wil dat de agrarische bouwblokken worden opengesteld voor vergistingsinstallaties.

Dat blijkt tijdens een debat op de dag van LTO Noord Gelderland. LTO Noord Gelderland kijkt met enige jaloezie naar de aangrenzende Duitse gebieden waar veel ondernemers energie produceren en leveren op het energienet. Dat gebeurt via vergisters, zonnepanelen of windmolens. De Gelderse landbouw moet volgens LTO en de politici ook meer richting deze Duitse werkwijze. De VVD wil dit realiseren door de regels voor het maken van bezwaren door burgers aan te passen en de bouwblokken open te stellen voor de bouw van vergistingsinstallaties. CDA wil daarnaast een provinciaal inplaatsingsplan voor vergisters. “Er zijn wel initiatieven maar gemeenten geven geen vergunning voor de bouw”, aldus CDA.

D66 en PvdA pleiten voor het belonen van goed gedrag van ondernemers, door een premie te geven voor duurzame productie. De Gelderse ChristenUnie wil vooral zorgen dat de technische mogelijkheden er komen zodat boeren en tuinders energie kunnen leveren op het net.

Of registreer je om te kunnen reageren.