Home

Nieuws

Britten ontwikkelen bloedtest voor vCJD

Londen – Britse wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee een besmetting met variant Creutzfeldt-Jacobs Disease, de menselijke variant van BSE, snel is vast te stellen.

De test zou het mogelijk kunnen maken om bloed van donoren op het voorkomen van de ziekte te controleren.

De test moet echter nog verder ontwikkeld worden voordat hij ook bij gezonde mensen toegepast kan worden. Eén van de grootste problemen bij vCJD is de lange incubatietijd waardoor mensen de ziekte jaren onder de leden kunnen hebben zonder dat zich symptonen voordoen of zelfs een besmetting is vast te stellen. In de afgelopen jaren zijn in Groot-Brittannië 170 mensen met zekerheid overleden aan vCJD. Het jaarlijkse aantal sterfgevallen is de laatste tijd wel drastisch afgenomen. Sommige wetenschappers blijven echter stellen dat duizenden mensen mogelijk besmet kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.