Home

Nieuws

Britten onderling oneens over besparingen op GLB

Edinburgh – De landsregeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland, de zogenaamde ‘devolved administrations’ zijn woedend over het standpunt van de regering in Londen dat substantiëel bespaard moet worden op het Europese landbouwbeleid.

De plattelandsministers in de drie landsdelen beschuldigen Londen er van op geen enkele manier rekening te houden met de belangen van de boeren en de Britse landbouw ‘fataal te ondermijnen’.

De Britse regering in Londen is naar buiten – en met name naar Brussel toe – verantwoordelijk voor het Europese en daarmee voor het landbouwbeleid. Binnen het huidige Britse stelsel zijn de landsregeringen op landbouwgebied echter grotendeels onafhankelijk. Londen heeft vorige week in een officiële reactie op de plannen van commissaris Ciolos aangedrongen op sterke besparingen op de landbouwuitgaven. De Britten beschuldigen Ciolos daarbij van ‘een gebrek aan ambitie’.

Dat is bij de drie meer regionale bewindslieden echter volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten. De Schotse minister Richard Lochhead: ‘’We zijn het sterk oneens met de schadelijke Britse benadering van de toekomst van het GLB. Een Brits standpunt dat leidt tot het afschaffen van directe inkomensteun voor Schotse boeren zullen wij nooit en te nimmer ondersteunen.’’ Minister Elin Jones in Wales is iets meer gematigd en noemt het ‘teleurstellend dat de meningen van de landsregeringen niet in het Britse standpunt zijn meegenomen.’ Haar collega Michelle Gildernew in Noord-Ierland is het echter weer eens met Lochhead en stelt dat ‘we een vermindering van het landbouwbudget niet zullen steunen.’ Zowel Gildernew als Jones benadrukken ‘dat we ons standpunt kenbaar zullen maken bij de Europese Commissie’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.