Home

Nieuws 330 x bekeken

Britse veeartsen bezorgd over MKZ

Londen – Britse veeartsen zijn, precies tien jaar na de MKZ-catastrofe van 2001, bezorgd dat hun land niet voldoende voorbereid is op een nieuwe uitbraak van MKZ. Voorzitter Harvey Locke van de organisatie van veeartsen BVA wijst daarbij op de recente uitbraak langs de Bulgaars-Turkse grens. "We zijn maar één vakantie verwijderd van een nieuwe uitbraak", denkt Locke.

De BVA draaide vorig jaar mee in een grote oefening om de voorbereidingen voor en aanpak van een nieuwe uitbraak van de ziekte te testen. "Maar daar hebben we veel vragen aan overgehouden. De rol die vaccinatie speelt, de kwaliteit van de communicatiekanalen en de adequaatheid van de huidige traceerbaarheidssystemen zijn allemaal ernstige onderwerpen die aandacht vergen in het rapport van de regering over de oefening."

Het hoofd van de diergeneeskundige dienst, Nigel Gibbens, denkt echter niet dat uitbraken elders in de wereld – ook in Zuid-Korea – het risico voor een besmetting in Groot-Brittannië groter maken. ‘’Maar we houden die uitbraken in de hele wereld wel in de gaten, beoordelen de risico’s en passen ook onze rampenplannen indien nodig aan.’’

Met de opmerking over 'een vakantie verwijderd' kan Locke mogelijk verwezen hebben naar de vermoedelijke oorzaak van de catastrofe van 2001 waarbij uiteindelijk zes miljoen dieren werden geruimd. De uitbraak wordt algemeen toegeschreven aan een partij varkensvoer waarin voedselafval vanuit vliegtuigen was verwerkt. De feitelijke toedracht is nooit vastgesteld en bewezen maar de betrokken boer is wel veroordeeld wegens het niet volgens de regels verwerken van het voer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.