Home

Nieuws

Britse minister schaaft GLB-ideeën bij

Londen – De Britse regering denkt weliswaar dat de directe Europese steun voor boeren en tuinders moet verdwijnen maar zet daar geen tijdschema bij. Het idee van de vorige Britse regering dat Pijler 1 in tien jaar verdwenen zou kunnen zijn, was echter een ‘naïeve en onpraktische benadering’.

Met die woorden heeft minister voor plattelandszaken Caroline Spelman van plattelandszaken haar eerdere harde standpunt over de toekomst van de EU-steun wat bijgeschaafd. Spelman kwam met haar verduidelijking in een toespraak tijdens het jaarcongres van de National Farmers Union.

Spelman gaat er van uit dat de inkomsten van de boeren op den duur omhoog gaan als de wereldhandel in agrarische producten vrijer wordt. Dat onderwerp staat dan ook hoog op de agenda van het overleg van belangrijkste economische landen G20. ”Groot-Brittannië moet wereldleiders er toe krijgen dat de markten open gaan, waardoor jullie meer kunnen exporteren”, aldus de bewindsvrouw.

De verhoging op lange termijn van de prijzen kan er dan uiteindelijk toe leiden dat de steun overbodig wordt, is de Britse redenering. ”Wij zeggen nee tegen het morgen al dogmatisch schrappen van de subsidies. Maar we zeggen ja tegen werkelijke en blijvende hervorming.”

Volgens Spelman ’zijn Groot-Brittannië en Duitsland het in grote lijnen eens’. Daarnaast rekenen de Britten op hun ’traditionele gelijkgezinden in Scandinavië en Nederland’. Ook zouden de ’meer progressieve nieuwe lidstaten’ voor het Britse standpunt te vinden zijn. ”We hebben een machtige alliantie voor verandering”, concludeert Spelman daarmee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.