Home

Nieuws

Britse inflatie springt naar 4 procent

Londen – De Britse inflatie is in januari verder omhoog gegaan naar 4,0 procent. In december werd nog 3,7 procent inflatie gemeld. Belangrijkste oorzaken zijn de verhoging van de btw per 1 januari van 17,5 naar 20 procent, de hogere olieprijzen en de gestegen grondstoffenprijzen.

Het Office for National Statistics, het Britse CBS, meldt dat naast benzine en diesel vooral de prijzen voor alcoholhoudende dranken en de tarieven in de horeca flink omhoog zijn gegaan. Bij dranken kwam de toename vergeleken bij de voorafgaande maand uit op 6,7 procent, een record verhoging in één maand tijd. Dat komt echter voor een deel ook door de vele aanbiedingen met bier en wijn rond de Kerstdagen.

De hoge inflatie kan er toe leiden dat de Bank of England binnen afzienbare tijd het rentepeil moet verhogen. Dat kan dan weer tot gevolg hebben dat het Britse pond duurder wordt tegenover de euro, een belemmerende factor voor de Nederlandse export naar Groot-Brittannië. Tot nu toe blijft het pond echter schommelen rond de 1,16 en 1,19 euro, waarbij analisten op de geldmarkt er van uit gaan dat een vroegere of latere renteverhoging in feite al in de wisselkoers is ingecalculeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.