Home

Nieuws

Brits ministerie legt regels producentenorganisaties uit

Londen – Het Britse plattelandsministerie Defra gaat een gids uitgeven over de regels en vereisten voor producentenorganisaties in het kader van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). Defra komt daarmee na problemen met de Europese autoriteiten waardoor meer dan vijftig Britse producentenorganisaties al sinds eind 2009 geen betalingen meer ontvangen.

De problemen rond producentenorganisaties, die vooral aan het licht kwamen door een uitspraak van de Rechtbank voor Eerste Aanleg tegen Frankrijk, draaien vooral rond gezamenlijke faciliteiten. Bovendien hebben de Europese autoriteiten wat Groot-Brittannië betreft vastgesteld dat de producentenorganisatiesniet altijd zelf besluiten over hun marketing .

Vanwege de onduidelijkheden heeft Defra in oktober 2009 het Rural Payment Agency opgedragen de betalingen vanuit de GMO aan een reeks organisaties tijdelijk op te schorten. Een woordvoerder van Defra stelt daarbij ’dat het belangrijk is dat mensen inzien dat het niet eenvoudigweg een steunregeling is, er moeten doeleinden aan verbonden zijn.’

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland oefenen druk uit op Brussel om de GMO-regels aan te passen.


Of registreer je om te kunnen reageren.