Home

Nieuws 195 x bekeken

Brazilië wil meer markttoegang landbouw

Genève – Brazilië heeft bij de WTO een nieuw voorstel voor grotere marktopening voor een serie belangrijke landbouwproducten ingediend.

Dat meldt althans het International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD), een NGO die duurzame ontwikkeling door handel nastreeft.

Brazilië zegt in ruil voor meer markttoegang voor haar agrarische producten zelf de deuren te willen openen voor industriële producten. Met name de VS hebben dit tijdens eerdere onderhandelingen steeds geëist. Volgens de ICTSD hebben landen nog niet erg enthousiast gereageerd op het voorstel.

De Brazilianen willen vooral meer marktopening dan eerder is voorgesteld voor zuivel, suiker en rijst. De EU, Canada en Japan zijn vooralsnog steeds huiverig geweest voor het verlenen van markttoegang. Ze willen het recht behouden bepaalde producten als ”gevoelig” te bestempelen, zodat ze de eigen productie kunnen beschermen.

Een bron dichtbij de WTO-onderhandelingen bevestigt de gesprekken maar wil niet ingaan op de beoordeling van het voorstel door de EU.

In juli 2008 mislukten onderhandelingen voor een nieuw WTO-verdrag. De VS en India bleven het naar verluid oneens over het recht van India bepaalde productgroepen in eigen land te blijven beschermen. De Nederlandse landbouw, die vreest voor de goedkope invoer van met name vlees uit Brazilië, reageerde wisselend op de mislukking.

Of registreer je om te kunnen reageren.