Home

Nieuws

Bonduelle haalt productie voor Benelux naar Frankrijk

Westmeerbeek – Door overcapaciteit en verwachte markteffecten door hoge inkoopprijzen voor industriegroenten sluit Bonduelle de fabriek in het Belgische Westmeerbeek.

Dat maakte het bedrijf bekend. Dat betekent dat de supermarkten in Nederland en België beleverd gaan worden vanuit vestigingen in Noord-Frankrijk. Onduidelijk is wat dat betekent voor telers in Nederland en België. ”We hebben geen directe banden met telers, maar werken met commissionair Rijko. De polders van Nederland liggen niet ver van de vestigingen in Noord-Frankrijk, maar we bespreken met Rijke wat dit betekent voor telers. Het is juist dat productie voor fabrieken vooral in regio’s rond de vestiging wordt betrokken”, stelt een woordvoerder.

Bonduelle verwacht dat de consumptie van industriegroente zal dalen door hogere consumentenprijzen voor conservengroente. Het is het effect van hogere contractprijzen en hogere blikprijzen, verwacht de Franse groenteverwerker.

Bonduelle spreekt van een aanhoudende krimp van de conservenmarkt in Europa. Die markt is de afgelopen drie jaar in Europa met 110.000 ton gedaald. Vooral de regio Benelux-Duitsland kende een sterke daling. De overcapaciteit bracht Bonduelle in de problemen. De daaruit volgende concurrentie op de markt heeft de verkoopprijzen in 2010 onder druk gebracht. Ook verloor het contracten.

De fabriek in Westmeerbeek was verouderd en behoefde een forse investering. Voor de 130 medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.