Home

Nieuws

Bollenexport in tweede helft 2010 gestegen

Zoetermeer – De exportwaarde van Nederlandse bloembollen is in de tweede helft van 2010 met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

De omzet kwam uit op 424 miljoen euro. In stuks steeg de export met 2 procent tot 4,3 miljoen stuks, Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

De export naar landen binnen de EU bleef met een niveau van 197 miljoen euro vrijwel gelijk. De exportwaarde naar de grootste afnemer, Duitsland, daalde met 6 procent. Volgens enkele Nederlandse exporteurs die het productschap raadpleegde, zijn Duitse klanten voorzichtiger met bestellen vanwege het overhouden van voorraden uit het vorige seizoen. Ook was het in 2010 relatief vroeg koud, wat minder uitnodigde tot tuinieren.

De export naar het Verenigd Koninkrijk, de tweede grootste afnemer binnen EU, steeg wel en kwam uit op een waarde van 35 miljoen euro (plus 6 procent) en 436 miljoen stuks (plus 11 procent). De export naar Frankrijk daalde zowel in waarde als in stuks met 4 procent.

De export naar landen buiten de EU steeg met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Naar de landen buiten de EU werd in de eerste helft van dit bollenseizoen voor bijna 227 miljoen euro geëxporteerd. Vooral de export naar Rusland ontwikkelde zich positief en steeg met 20 procent tot een waarde van 17,5 miljoen euro. De export op China steeg in waarde 17 procent tot 15 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.