Home

Nieuws 218 x bekeken

'Boeren worden ook slechter van bezuiniging op EHS'

Den Haag - Ook boeren ondervinden hinder van de bezuinigingen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het beoogde Nederlandse netwerk van natuurgebieden. Dat hebben verschillende gedeputeerden donderdagmiddag gezegd in de Kamer.

Volgens de gedeputeerden Rein Munniksma (PvdA, Drenthe) en Bart Heller (Groenlinks, Noord-Holland) is er vanaf 2014 ook nauwelijks nog geld voor (agrarisch) beheer van al ingerichte natuurgronden.

Boeren hebben verder last van de bezuinigingen, omdat ook projecten rond kavelruil en agrarische structuurversterking nu stil komen te liggen.

Alle (zes) aanwezige gedeputeerden wezen erop, dat de provincies eind 2006 contracten hebben getekend met het Rijk, in het kader van het Investeringsbudget landelijk gebied (ILG). Het Rijk zou zelfs hebben beloofd om gestegen grondkosten te compenseren.

De provincies zeiden begrip te hebben voor de krappe financiële situatie, maar pleitten voor uitstel in plaats van afstel van natuurplannen. “We hebben geen zin om voor de rechter te belanden”, dreigde gedeputeerde Anne Bliek (VVD, Flevoland).

De Kamer zegt voldoende informatie te ontberen over de gedane natuurinvesteringen en de nu ontstane tekorten. Ger Koopmans (CDA) wil dat de Algemene Rekenkamer dit in kaart brengt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.