Home

Nieuws

Boeren Zuidoost-Friesland willen diensten verlenen

Heerenveen - Maatschappelijke dienstverlening is essentieel voor het voortbestaan van boerenbedrijven. Dat staat in de gebiedsvisie voor Zuidoost-Friesland die vandaag is gepresenteerd door Elan, de koepelvereniging van zes agrarische natuurverenigingen in de regio.

Een breed scala aan diensten is mogelijk, van natuur- en landschapsbeheer tot recratie, waterberging en energieproductie.

Door de hervorming van het Europees landbouwbeleid vreest meer dan de helft van de boeren in Zuidoost-Friesland financiële problemen. Dat blijkt uit een enquete van Elan onder boeren in het gebied. Ontwikkeling van dienstverlening heeft daarom brede steun onder de agrariërs.

De dienstverlening moet wel aan een aantal duidelijke voorwaarden voldoen, aldus Elan. Vrijwilligheid staat voorop en de vergoeding moet meer zijn dan een schadevergoeding. Verder mogen de diensten geen planologische schaduwwerking hebben.

Welke diensten er uiteindelijk komen, en wat de opbrengsten daarvan zijn voor de agrariërs, moet nog worden uitgewerkt.

Gedeputeerde Hans Konst zei vanmiddag bij de presentatie van de gebiedsvisie toe €50.000 bij te zullen dragen. Dat komt binnen een maand beschikbaar, beloofde hij. Verder kondigde hij aan dat de provincie een speciale medewerker energie en duurzame landbouw aanstelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.