Home

Nieuws

’Blufpoker politiek VS legt bom onder economisch herstel’

Amsterdam – De Republikeinen weigeren vooralsnog akkoord te gaan met de begroting van de regering Obama.

Wanneer niet vóór 4 maart een deal wordt gesloten, gaat de federale overheid dicht. Het conflict kan grote gevolgen hebben voor de economie wereldwijd, aldus het ING Economisch Bureau.

De Amerikaanse overheidsbegroting stevent in 2011 af op een recordtekort van 10,9 procent van het bruto binnenlands product. Het Congres ging nog niet akkoord met de begroting. Een tijdelijk mandaat loopt af op 4 maart. Het lijkt onwaarschijnlijk dat voor die tijd een deal wordt gesloten.

Deze week diende Obama een ontwerpbegroting in voor 2012. Volgens deze begroting worden overheidsuitgaven voor de komende jaren bevroren. Hiermee wordt het tekort tot 4 procent van het bruto binnenlands product teruggebracht. De door Republikeinen gedomineerde volksvertegenwoordiging houdt de begroting echter tegen.

”Dat betekent dat na 4 maart de ambtenarensalarissen niet meer worden uitbetaald”, aldus senior-econoom Teunis Brosens van ING. ”De aflossing op de staatsschuld gaat wel door. Wanneer geen akkoord wordt gesloten komt economisch herstel echter in het geding.”

Of registreer je om te kunnen reageren.