Home

Nieuws 179 x bekeken 1 reactie

Bleker wil viskweek stimuleren

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) neemt maatregelen om de viskweek in Nederland te stimuleren. Zo wil hij de garantstellingsregeling, zoals die bestaat voor de land- en tuinbouw, uitbreiden tot aquacultuurbedrijven.

Ook past hij de bestaande subsidieregeling voor investeringen in aquacultuur aan. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Kamer. Viskweek wordt voor sommige boeren, vooral in het zuidwesten van Nederland, als reëel alternatief gezien.

Maar ondanks een toenemende mondiale vraag groeit de viskweek in de EU nauwelijks, en is in Nederland zelfs sprake van een achteruitgang, schrijft Bleker; sinds 2008 zijn het aantal bedrijven en de productie van gekweekte vis in Nederland gehalveerd.

Bleker wil dat tij keren door de sector te helpen bij het versterken van de marktpositie, door onderzoek te subsidiëren, door samenwerking (in de keten en met onderzoekers) te bevorderen en door innovatiesteun te verstrekken. De gewijzigde subsidieregeling wordt in de tweede helft van dit jaar opengesteld; er is maximaal 1,8 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast beziet de staatssecretaris een eenmalige bijdrage aan duurzaamheidskeurmerken voor aquacultuur, zoals ASC en BAP. Ook wil hij helpen bij het verkrijgen van een ASC-keurmerk voor Nederlandse meerval.

Een Europees verbod op de import van niet-gecertificeerde kweekvis, waar de Kamer per motie eerder om vroeg, ziet Bleker niet zitten; hij acht dat in strijd met WTO-regels.

Anne Mieke Ravenshorst

Eén reactie

  • no-profile-image

    Briefing van Compassion in World Farming over welzijnsproblemen in de viskwekerij: http://bit.ly/fc73TE

Of registreer je om te kunnen reageren.